divendres, 25 de maig del 2007

Tres possibles solucions per tirar endavant Galileu

El sistema de navegació per satèl·lit de la Unió Europea necessita finançament. Si ara s’abandonés Galileu, els deu anys d’esforços en un projecte emblemàtic se n’anirien, literalment, a fer punyetes. I és que fins ara Galileu ha rebut més de 2.500 milions d’euros dels fons públics, i ha generat gairebé 150.000 llocs de treball.

En qualsevol cas, la Comissió Europea no es planteja de cap manera la possibilitat d’abandonar-lo. Al contrari, proposa tres possibles solucions per dur Galileu a bon port: Finançar 30 satèl·lits amb diners públics per tenir-lo llest el 2012, mantenir el programa actual amb fons privats però tardant 2 anys més, o finançar una xarxa més reduïda de 18 satèl·lits.

La qüestió és transcendental per la Unió Europea, ja que sense Galileu, Europa hauria de dependre d’altres sistemes de navegació per satèl·lit com el GPS nord-americà, o els seus equivalents rus o xinès. El futur d’un sistema propi europeu queda en mans dels Ministres de Transport de la Unió. Al juny prendran una decisió al respecte.


+ info a la web de MolaTV i a la web de la Comissió Europea