dimarts, 27 de febrer del 2007

15 anys del Tractat de Maastricht

Enguany s’han complert 15 anys de la firma del famós Tractat de Maastricht. Entre altres objectius importants, Maastricht va permetre la creació de la moneda única que avui tots coneixem: l’euro.

Els caps d’Estat i de Govern dels països de la Unió Europea van signar aquest acord el febrer de 1992. D’aquí va sorgir la Unió Econòmica i Monetària, i l’any 2002, l’euro s’introduïa com la moneda única europea. De fet, el Tractat de Maastricht constitueix la base de la lliure circulació de capitals, de les polítiques econòmiques comuns, i de la fundació del Banc Central Europeu.

A part de les qüestions financeres, el Tractat de Maastricht va significar altres avenços. Per exemple, el document va ampliar les competències de la Unió, aplanant el camí cap a la Política Exterior i de Seguretat comuna, i la coordinació policial i judicial en matèria penal.

Posteriorment, els Tractats d’Amsterdam i de Niza van actualitzar el de Maastricht. Però de moment encara no ha estat possible establir una Constitució per Europa que substitueixi els Tractats existents.

+ info a la web de molatv i a la web dels 50 anys de la UE