dimecres, 28 de febrer del 2007

El PE fa front a l’especificitat econòmica del futbol europeu

La mediatització de l'esport i les majors inversions han convertit als equips moderns en multinacionals que produeixen, ingressen o perden enormes sumes de diners. El poder econòmic d'alguns clubs amenaça l'equilibri de la competició, i conscient d’aquesta realitat, el Parlament Europeu aborda aquest problema en un dels seus informes.

El ponent del text parlamentari, l’eurodiputat belga Ivo Belet, assegura en el seu text que els clubs de futbol no poden operar sota les mateixes condicions de mercat que la resta dels sectors econòmics, ja que només poden sobreviure mitjançant una competició equilibrada entre ells. L’informe del Parlament Europeu, que serà sotmès a votació per l’eurocambra durant la sessió plenària de març, considera que la FIFA i els clubs hauran d’arribar a un acord pel qual s’estableixi fins a quin punt els jugadors estan obligats a acudir a les convocatòries de les seves seleccions nacionals.

Encara que òrgans esportius com la UEFA ja intenten pal·liar aquestes distorsions de la competició, els manca la capacitat per solucionar determinats problemes. Entre altres mesures, l’informe del Parlament Europeu també proposa la introducció d’un nou sistema control de despeses, i la creació d’un òrgan independent de supervisió de les activitats econòmiques dels clubs.

La implicació de la Unió Europea en el futbol també ha augmentat fonamentalment a través del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, al que recorren tant clubs com jugadors.


+ info a la web de molatv i a la web del Parlament Europeu