dimecres, 28 de febrer del 2007

La seguretat aèria i els líquids a la UE

Per protegir els ciutadans europeus contra l’amenaça dels explosius líquids, la Unió Europea ha adoptat noves mesures de seguretat que restringeixen la quantitat de líquids que un passatger pot portar al seu equipatge de mà. Des del mes de novembre de l’any 2006, aquest líquids han d’estar en recipients individuals amb una capacitat màxima de 100 mililitres cadascun. A més a més, els passatgers han de dur els envasos en una bossa de plàstic transparent segellable, amb una quantitat màxima per persona d’un litre.

Les noves normes s’apliquen a tots els passatgers que surten des d’aeroports de la Unió Europea sigui quin sigui el seu destí, i també amb independència de la nacionalitat de la companyia aèria. La normativa s'aplica a tots els líquids, ja que els equips de control actuals no poden distingir els diferents tipus de líquids amb la rapidesa necessària als aeroports. No obstant això, el reglament estableix una excepció en el cas dels medicaments i de productes que responguin a una necessitat dietètica especial que s'hagin d'utilitzar durant el viatge, inclosos els aliments infantils.

La Comissió ha estudiat els efectes de les noves normes sobre el control als aeroports, amb l’objectiu de reduir al mínim els retards sense comprometre la seguretat. L’obligació de dur els líquids en una bossa de plàstic transparent que s’ha de presentar al punt de control respon a aquesta premissa.

D’altra banda, les mesures de seguretat actuals no limiten els líquids que els ciutadans poden comprar a les botigues localitzades més enllà dels punts de control. El nou reglament tampoc fa referència a l’equipatge de bodega, ja que un cop facturat aquest és inaccessible pels passatgers.

Finalment, les noves normes imposen també que els passatgers es treguin jaquetes i abrics i que els ordinadors portàtils i articles elèctrics de gran mida s'extreguin de l'equipatge en els punts de control de seguretat. D’aquí poc temps el Reglament limitarà la mida de l'equipatge de mà permès, amb algunes excepcions autoritzades, com per exemple instruments musicals o aparells fotogràfics.

+ info a la web de molatv i a la web de la Comissió Europea

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi m'estan marejant amb tantes normes! Ja no sé què podré dur i què no quan torni a viatjar amb avió! Em sembla que ho hauré de fer en cotxe o en vaixell per estalviar-me maldecaps!

Anònim ha dit...

explicava la Lucía Etxebarría en un article a El País que ella va colar una ampolla de perfum que estava ala butxaca del seu abric. No ho va fer expressament, xò explicava que els segurates ni se'n van adonar. Podria haver estat un explosiu, no?¿