dimecres, 21 de febrer del 2007

El futur de Kosovo: Independència i sobirania a debat

Kosovo és un dels últims conflictes per resoldre després de la caiguda del comunisme a Europa. Aquest mes, el delegat de les Nacions Unides per la zona, Martti Ahtisaari, va presentar el pla de l’organització per la província. El text assenta les bases per a la creació d’un Estat encara que no s’explicita expressament la independència de la província. El març, la comissió d’Assumptes Exteriors del Parlament Europeu votarà un informe sobre Kosovo.

Recentment, el president d’aquesta comissió parlamentària europea, Jacek Saryusz-Wolski, va assegurar que el dret d’autodeterminació ha d’estar acompanyat de garanties fermes per les minories que viuen a Kosovo, ja que la decisió que es prengui ha de complir les expectatives de la població, incloent a totes les comunitats. El president també va felicitar el recolzament demostrat pels governs de la Unió a la formació d’una Sèrbia democràtica després de les eleccions celebrades a principis d’any.

Des de 1999, Kosovo està administrada per les Nacions Unides. Segons el pla de l’organització de la província, la Unió Europea agafaria el relleu de la ONU en la tutela de la regió, però en l’actualitat el Parlament serbi ja ha refusat el pla.

+ info a la web de molatv i a la web del Parlament Europeu