dilluns, 5 de febrer del 2007

La Unió Europea aprova una directiva que reforça les exigències en matèria de rendiment energètic

Tothom coneixem quan consumeix el nostre cotxe cada 100 quilòmetres, però el nostre habitatge o la nostra oficina, qui sap l'energia que consumeix per any o per metre quadrat? Quina quantitat de combustible, de gas o d'electricitat? Gairebé ningú, però les dades ens sorprendrien.
El rendiment energètic de molts dels nostres edificis és mediocre. A Europa passem el 90% del nostre temps dins els edificis, de tal manera que l'energia que consumim en ells representa el 40% del consum global de la Unió Europea més que la indústria i el transport. Utilitzant mesures relativament simples conjuntament amb les noves tecnologies, podríem economitzar fins a un 20% la energia per a el conjunt de la Unió Europea.
Amb aquesta finalitat, la Unió Europea ha aprovat una nova directiva que va entrar en vigor el gener del 2006 i que reforça les exigències en matèria de rendiment energètic en els edificis d'habitatges i oficines a tota la Unió Europea i incita a tots els països a arribar als nivells dels més avançats al respecte. Per al comissari europeu de l'energia, Andris Piebalgs, el que està en joc és de suma importància.
Però, que és el que va fer canviar aquesta directiva i per a qui? En primer lloc, cada país ha de definir en un marc europeu comú un mètode de càlcul del rendiment energètic per als seus edificis. Per a permetre una comparació entre edificis, aquest mètode de càlcul ha de ser idèntic a nivell nacional o a nivell regional i ha de tenir en compte el conjunt de factors que té el consum d'energia.
En segon lloc, la nova directiva obliga a cada país a establir normes mínimes en matèria d'eficàcia energètica. Unes s'aplicaran a les noves construccions, d'altres a les obres de renovació de més de 1000 metres quadrats.
A continuació parlaríem dels aparells climatitzadors i les calderes. A Lisboa, el Pla Nacional promogut per la directiva europea s'ocupa d'un fenomen que cada vegada es dóna més al sud d'Europa: la multiplicació anàrquica dels sistemes d'aire condicionat. La explosió del número d'aparells podria crear problemes de subministrament elèctric, ja que els aparells climatitzadors i calderes mal regulats poden provocar un mal gastament d'energia innecessari. Per aquest motiu, la directiva exigeix la inspecció periòdica d'aquests aparells.
Finalment, una altra novetat és la certificació. La directiva introdueix un sistema de certificació en els edificis. Aquest sistema s'inspira directament en el que ja existeix entre els electrodomèstics. Així, com passa amb qualsevol nevera, una escala indica el nivell de consum. Aquesta certificació serà expedida per professionals independents i vindrà acompanyada de consells d'economia de l'energia. Amb una validesa de 10 anys, serà obligatòria per a la nova construcció i també per als edificis posats a la venda o lloguer.
La directiva sobre el rendiment energètic dels edificis va entrar en vigor a partir de gener del 2006, però no és només en el sector dels edificis en els que l'estalvi d'energia és possible. Aquests esforços són també necessaris en la indústria i els transports. No hem d'oblidar que estalviar energia consisteix en recórrer a fonts d'energia netes i eficaces que no només permeten reduir la nostra dependència, sinó també preservar el medi ambient, millorant al mateix temps, la nostra qualitat de vida.

+ info a la web de mola tv