dijous, 12 d’abril del 2007

El projecte d’investigació marítima HERMES: Els volcans de fang

HERMES és un dels projectes d'investigació integrats més importants que es dedica a l'estudi d'ecosistemes a les profunditats d'aigües europees. Llançat l'abril de 2005 com a part del 6è Programa Marc d'Investigació europeu, HERMES està dirigit per un consorci format per 45 socis europeus, dividits en 11 grups treballadors.

Un d’aquests grups és el que presentem a continuació, dedicat a l’estudi dels volcans de fang. I és que el 99% dels microorganismes que habiten a les seves proximitats encara són totalment desconeguts.

Un dels temes d’estudi d’HERMES són els volcans de fang, i més concretament, els volcans de fang submarins. Els volcans de fang són formacions de sediments de forma cònica i mida variable. Estan compostos per una barreja de fluids, generalment aigua i gasos, i fang, que flueixen per un o més forats al mig del cràter.

Durant una erupció, els volcans de fang emeten grans quantitats de metà. Com hem dit, els volcans de fang es troben tant a terra com sota aigua. Però els investigadors europeus estan estudiant aquests últims amb l’objectiu de descobrir el seu impacte en el canvi climàtic. De moment els científics han descobert que els voltants immediats d’aquests volcans estan formats per microorganismes. Encara que el 99% encara no han estat identificats, se sap que alguns s’alimenten de gasos com el metà o el sulfur d’hidrogen.

L’estudi dels volcans de fang es desenvolupa per diferents qüestions que poden ser d’ajuda per a l’ésser humà. Per exemple, comprendre millor com funciona la vida en entorns crítics, ajudar en la prevenció de canvis en l’ecosistema, o desenvolupar estratègies per a l’ús sostenible dels recursos marins. En qualsevol cas, la llar del 90% de la vida del planeta no és la terra sinó els oceans. D’aquí la importància de les iniciatives del projecte HERMES.

El projecte, finançat per la Comissió Europea, recull experts de diverses disciplines científiques. És un primer intent per comprendre millor els ecosistemes de les profunditats de les aigües europees i el seu ambient, un món que encara ens reserva molts descobriments.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea