dimarts, 17 d’abril del 2007

La Comissió de Peticions del PE aprova l’informe sobre els presumptes abusos urbanístics al País Valencià

Dos eurodiputats de la Comissió de Peticions van visitar entre el 27 de febrer i el 3 de març Madrid, Andalusia i el País Valencià per comprovar els presumptes abusos urbanístics. El resultat de la visita és un informe molt crític amb la situació al litoral valencià, fins al punt que un dels eurodiputats va tornar amb un plec de 15.000 denúncies d’afectats. L’informe ha estat aprovat només amb els vots en contra dels representants del Partit Popular Europeu a la Comissió de Peticions. El text a continuació pertany a fragments d’aquest document.

“La Comissió de Peticions segueix preocupada i profundament consternada per la persistent i prolongada conculcació dels drets legítimes de multitud de ciutadans europeus a Espanya, fonamentalment al País Valencià, en el referent a terra i habitatge”.

“En un gran nombre de casos documentats, els ajuntaments han elaborat plans urbanístics menys per les necessitats reals de creixement de la població i el turisme que per la seva ambició i avarícia”.

“Estava de sobres demostrat que una delegació de la Comissió de Peticions tornés al País Valencià per tercer cop”.

- “La Generalitat Valenciana va retirar a l’Ajuntament de Catral les seves competències en matèria urbanística a causa de la construcció de 1270 habitatges il·legals a les proximitats del Parc Natural de El Hondo. L’enèrgica mesura sembla, no obstant, haver estat efímera, ja que els habitatges en part construïts de la zona s’estan completant malgrat la prohibició”.
- Municipi de Rojales: “S’han desforestat zones de pi mediterrani, on només queden les arrels, mentre que els habitatges ocupen tota la superfície que s’estén fins a la ribera de la llacuna.”
- Municipi d’Orihuela: “Cada propietari d’aquesta localitat està obligat a cedir un 60% del seu sòl, segons els peticionaris, i la construcció es durà a terme en una zona designada com a parc natural. No s’ha celebrat cap licitació en relació amb e projecte urbanístic, segons van indicar altres residents de la zona.”
- Municipi de Parcent: “Un petit poble, els 900 habitants del qual desitgen acceptar i entendre la necessitat d’un pla de desenvolupament sostenible, no desitja, en canvi, veure’s immers en un projecte urbanístic que preveu un augment de la població fins a 10.000 habitants la pròxima dècada”.

“Dels 540 municipis que componen el País Valencià, sembla que entre un 15 i un 20%, concentrat fonamentalment a la regió de costa, ha experimentat greus problemes de la urbanització massiva”.

“El Conseller d’Urbanisme valencià, Esteban González Pons, es va negar a reconèixer l’existència de problemes lligats als projectes urbanístics i, en cas d’haver-n’hi algun, va afirmar que es resoldrien en els tribunals.”

En referència als presumptes abusos urbanístics, l’informe de la Comissió de Peticions conclou així: “El Parlament Europeu i les demés institucions comunitàries tenen la clara obligació davant els seus ciutadans de garantir que s’acaba amb aquesta persistent violació dels drets dels ciutadans. Redundarà en interès de tothom que això passi quan abans millor”.


+ info a la web de Mola TV i a la web del Parlament Europeu