dijous, 26 d’abril del 2007

Europa promou la nutrició sana i l’activitat física per previndre l’obesitat

Les societats desenvolupades tenen els índexs d’obesitat més alts del món, i Europa no n’és una excepció. L’abundància, les dietes poc sanes i la poca activitat física són alguns dels fenòmens que propicien l’obesitat. Por fomentar una actitud més sana, la Unió Europea actua des de diferents àmbits, un d’ells, a través d’una Plataforma sobre la nutrició i l’activitat física.

La Direcció General de Sanitat i Protecció dels Consumidors de la Comissió Europea va llançar oficialment la Plataforma Europea d’Acció sobre la Dieta i l’Activitat Física el març de l’any 2005. La creació de la Plataforma forma part d’una estratègia global relacionada amb la nutrició i l’activitat física que desenvolupa la Comissió Europea.

Els índexs d’obesitat, particularment entre els nens, han augmentat en la Unió Europea i els experts de la salut han expressat la seva preocupació sobre les conseqüències d’aquesta tendència. Les parts interessades van estar d’acord en què la promoció de dietes més sanes i més activitat física entre els europeus és la clau per abordar aquest problema. Amb aquesta finalitat es va crear la Plataforma Europea d’Acció Sobre la Dieta i l’Activitat Física, on els seus membres es comprometen a prendre mesures i dedicar més recursos a la lluita contra l’obesitat a través de dietes sanes i l’activitat física, a concentrar el coneixement d’Europa sobre què funciona i què no, i a difondre millors pràctiques per tota la Unió Europea.

Aquí la Unió Europea juga un paper important per mitjà de les seves polítiques de seguretat alimentària, salud pública, educació, comerç intern i agricultura. Reunint a les parts interessades clau en la Unió Europea, la Plataforma pretén concentrar la seva especialització i canalitzar l’acció d’àmbit europeu a través d’una gran varietat de sectors.

En l’actualitat els membres de la Plataforma treballen en cinc camps d’acció. Són d’informació al consumidor, incloent l’etiquetatge; l’educació; la promoció de l’activitat física; el màrqueting i la publicitat; i la composició dels aliments, la disponibilitat d’opcions d’aliments sans, i mides de la ració.

La Plataforma és un experiment en el que es treballa amb la societat civil i empresarial per produir resultats d’una forma més ràpida i flexible. No obstant això, si l’experiment no funciona la Comissió Europea encara disposa dels instruments tradicionals de la política pública, com és la regulació.

La Plataforma sobre la Dieta i l’Activitat Física ha aconseguit a data d’avui la col·laboració d’un cert nombre d’empreses. Un cop més la cooperació es torna un instrument eficaç per millorar, en aquest cas, la nostra salut.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea