divendres, 13 d’abril del 2007

La UE abandera la protecció del medi ambient

La Unió Europea d’avui disposa de l’arsenal de normes mediambientals més amistós del món, i n’està fent més que qualsevol altre per tractar problemes ecològics contemporanis com el canvi climàtic.

Però no sempre ha estat així. El Tractat de Roma, el document embrió de l’actual Unió Europea, no recollia tenir cura del medi ambient. I els problemes mediambientals tampoc han estat mai lluny. L’extensió dels vehicles a motor, la contaminació de la indústria i les aigües residuals contaminaven aire, rius i mars sense control. Calia posar-se mans a la feina.

Després de la Segona Guerra Mundial, la Comunitat Europea va retornar la prosperitat al continent. El desenvolupament industrial i econòmic va portar benestar social, però el medi ambient era un apartat pendent. A la dècada dels 70 estava clar que calia posar-hi remei. Com a mínim es necessitaven uns estàndards que regulessin la contaminació de l'aire i de l'aigua, així com dels abocaments.

Amb iniciatives socials i estatals com a precursores, es van adoptar una sèrie de lleis per regular les emissions a l'aire. Avui les indústries han de notificar quines substàncies emeten i en quina quantitat mitjançant un registre en línia. Tot i així contaminacions com la dels vehicles encara estan a l'ordre del dia, però també s'estan desenvolupant aparells que filtrin l'emissió de gasos.

A mesura que Europa es feia més rica esdevenia cada cop més consumista. Les escombraries contaminen el medi ambient i acaben amb part dels seus recursos. Un consum més sostenible i el reaprofitament són conductes que particulars i empreses em d'interioritzar. Un bon motiu, per exemple, és que l'alumini i el ferro que hi ha actualment en la societat, ben reciclat i administrat, podria sostenir el creixement econòmic durant 400 anys. En aquesta línia la Unió compta amb normes que impulsen la separació d'escombraries o l'aprofitament d'aparells electrònics i d'automòbils. Sempre amb l'objectiu de reduir la brossa que generem.

Podríem continuar amb d'altres apartats on s'està en marxa: Regulacions sobre l'ús de productes químics, gestió transfronterera de rius com el Rin, la rehabilitació de zones o la protecció d'espais naturals i d'espècies en perill d'extinció, no només per fer més bonica Europa, sinó per preservar-ne la sostenibilitat. La protecció del medi ambient no és una feina que es pugui deixar per demà.

Els desafiaments mediambientals que encaren els ciutadans de la Unió Europea avui són molt diferents dels de fa 50 anys. Però la determinació d’Europa per tractar-los roman intacte. Com per exemple quan citàvem el seriós problema del canvi climàtic, els efectes negatius del qual es notaran sobretot a l’àrea mediterrània. En l’actualitat, la Unió Europea abandera aquesta lluita, però cal de l’ajuda de tots per guanyar-la.


+ info a la web Mola TV i a la Comissió Europea