divendres, 27 d’abril del 2007

SOLVIT: Solucions per garantir els drets dels ciutadans a tot Europa

Imagineu-vos alguna d’aquestes situacions: Us traslladeu a viure a qualsevol estat membre de la Unió Europea, ja sigui per exemple per treballar, estudiar o crear una empresa. Però un cop en el país una interpretació incorrecte dels vostres drets us impedeix de treballar, estudiar o crear l’empresa. Si esteu ben informats, coneixeu els vostres drets, i tot així no podeu solucionar l’entrebanc, hi ha un lloc on acudir: SOLVIT, una xarxa de centres dedicats a resoldre aquests problemes.

Cada any augmenta el nombre de ciutadans que es traslladen a altres països de la Unió Europea per estudiar o treballar. Tot i així pot passar que una titulació, una qualificació professional, l’accés a l’educació o un dret relacionat amb l’àmbit laboral no siguin reconeguts en un altre estat membre.

Efectivament, encara que s’han obert les fronteres, l’aplicació de la legislació comunitària sovint deixa molt que desitjar. Presentar una reclamació o entaular una acció judicial pot requerir molt temps i costar molts diners.

Per resoldre aquests tipus de problemes, la Comissió Europea ha creat un servei gratuït anomenat SOLVIT. Tot ciutadà o empresa pot dirigir-se al centre SOLVIT del seu país si considera que no s’estan respectant els seus drets. La concepció del treball en equip que regna la xarxa SOLVIT permet que la majoria dels problemes se solucionin en un termini màxim de deu setmanes.

El cas que presentem a continuació és el de Joao Camarada, enginyer mecànic especialitzat en motors dièsel. Ara treballa en el ferry que uneix la ciutat portuguesa de Villa Real amb la ciutat espanyola de Huelva, però durant 30 anys va treballar a Sud-àfrica i Canadà. Quan va tornar al seu país d’origen, va buscar feina en un vaixell pesquer. Un armador espanyol va decidir contractar-lo, però l’administració espanyola no va reconèixer el seu dret a treballar com enginyer. Després de 6 mesos de discussions sense resultats, Joao Camarada va trucar a la línia verda de Brussel·les, qui el va dirigir a SOLVIT Portugal.

El cas de Joao Camarada és un dels molts resolts per SOLVIT. En l’actualitat l’estadística revela que el servei aconsegueix resoldre 3 de cada 4 casos. Un èxit que es reparteix de manera equitativa arreu del continent europeu.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea