dimecres, 4 d’abril del 2007

L’erosió: Un problema agreujat per l’acció humana

L’erosió afecta al 8% del territori de la Unió Europea. Amb cada xàfec, una àrea més gran que el Regne Unit perd part del seu sòl. Europa intenta acabar d’arrel amb aquest problema, juntament amb la resta de fenòmens que degraden el sòl. L’acció destructiva de l’home es posa a debat, ja que cal retornar a un ús sostenible del terra a Europa.

L'erosió és la supressió dels components de la terra per acció de l'aire o de l'aigua. Es tracta d'un fenomen natural, però que s'ha magnificat per l'ús destructiu del sòl, sovint lligat a les pràctiques de l'agricultura: La desforestació, la sobrepastura o el conreu intensiu per citar alguns exemples. També s'agreuja amb desastres ambientals, com incendis forestals, esllavissades o pluges massa intenses provocades pel canvi climàtic. En la majoria de casos, és l'acció de l'home el que converteix aquest procés natural en una veritable plaga.

Les conseqüències de l'erosió poden ser catastròfiques. Condueix a la pèrdua d'actius del sòl, som la seva funció agrícola o la seva capacitat per regular el flux de l'aigua de la pluja. En el pitjor dels casos s'arriba a la desertització. El problema arriba a més a més als rius i mars, on van a parar les partícules perdudes. Els països mediterranis són els més exposats a l'erosió, però també afecta considerablement el nord de França i Bèlgica, així com Àustria i la República Txeca.

La batalla contra l'erosió es pot guanyar només canviant l'ús que fa l'home de la terra: Restringir la pastura, reforestant, llaurant menys superfície i reduint la urbanització en algunes àrees. El problema arriba quan, a vegades, es topa amb pràctiques fermament arrelades a nivell local. Tot depèn de persuadir les persones que utilitzen la terra d'acceptar les solucions. Sigui com sigui, la Comissió Europea aposta per desenvolupar un programa que protegeixi el sòl europeu de manera més eficaç.

La lluita contra la degradació del sòl ja està implícita en moltes mesures adoptades per Europa: Codis sobre bones pràctiques agrícoles o regulacions sobre nitrats i la qualitat de l’aigua entre altres. Però la Comissió Europea vol anar més lluny i establir una veritable estratègia global de protecció del sòl, que requereix un ús racional i sostenible dels recursos dels que disposem.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea