dimarts, 10 d’abril del 2007

Iniciativa per l’aigua: Un diàleg per apagar la sed del món

Avui presentem un projecte que vol superar l’escala europea i arribar al pla internacional: La Iniciativa per l’aigua, un diàleg per decidir quines accions són necessàries per millorar l’accés de tots els habitants a aquest recurs natural. Un monumental repte que, de seguir postposant-se, cada cop serà més difícil d’afrontar.

L’aigua és el recurs natural més valuós del nostre planeta. Encara que més de tres quartes parts de la superfície de la Terra està coberta d’aigua, tan sols l’1% de l’aigua existent és dolça i apte pel consum. A més a més, és una de les claus pel desenvolupament i l’eradicació de la pobresa.

En l’actualitat, una de cada cinc persones del planeta no té accés a aigua potable, i dos de cada cinc viuen en condicions insalubles. Amb l’augment constant de la població mundial, 4 vegades més nombrosa que fa un segle, i juntament amb els efectes negatius de l’escalfament global, la pressió sobre els recursos hídrics és cada cop més elevada. Es calcula que de continuar aquesta tendència, l’any 2025 dues terceres parts de la població mundial patiran falta d’aigua neta i potable.

Per aquest motiu calen accions sobre el consum d’aigua potable. En aquesta línia, la Unió Europea, en el marc de la cimera de Johannesburg, ha decidit impulsar la “Iniciativa per l’Aigua”, un gran acord per crear un pla d’acció que millori l’accés dels habitants del planeta a aigua saludable. En aquest camp Europa compta amb anys d’experiència, no tant per la manca d’aigua, almenys fins l’actualitat, sinó per l’amenaça de la contaminació. Per això s’han aprovat mesures per reduir la polució, tractar els abocaments o millorar l’eficiència en el seu ús entre altres.

Amb el desenvolupament d’aquests esforços, la cooperació entre països esdevé imprescindible, ja que els rius no coneixen fronteres. Aquest model europeu d’acció regional i de cooperació entre estats és el sistema que la Unió vol mirar d’exportar.

Si agafem per exemple el continent africà, veiem que mentre algunes regions pateixen manca d’aigua, a d’altres que no els manca però tenen problemes per gestionar-la. Un model de govern més coherent i participatiu podria millorar la situació. Fins i tot podria servir per impulsar el diàleg entre països.

La meta de la Unió Europea no és crear un fons de desenvolupament nou. La idea de la “Iniciativa per l’Aigua” és construir una estructura de govern que sigui capaç de millorar l’eficàcia, implicar els actors locals i atraure el sector privat. En qualsevol cas, Europa vol convertir el tema de l’aigua en una prioritat mundial.

L’aigua és indiscutiblement una font de vida i de riquesa. I és que una no pot anar sense l’altre. D’aquí que l’accés a un recurs potable i saludable sigui primordial, tant pel desenvolupament dels països del tercer món, com pel manteniment de la nostra societat.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea