dijous, 5 d’abril del 2007

El Regne Unit accepta la retallada al xec britànic

El ministre d’economia del Regne Unit, Gordon Brown, ha acceptat una retallada en l’anomenat xec britànic. Per aquells que sentiu per primer cop aquest nom, es tracta de la compensació econòmica que el Regne Unit rep de la Unió Europea per beneficiar-se poc dels fons agrícoles, negociada el 1984 durant el govern de Margaret Thatcher.

De fet, la pugna per la reducció comença dos anys enrere, quan el primer ministre anglès, Tony Blair, va acceptar una retallada de més de 10.000 milions d’euros pel període 2007-2013. Però Londres va bloquejar la iniciativa seguint les instruccions del ministre d’economia. Finalment la disminució del xec britànic es farà efectiva a canvi que la Unió Europea posi en marxa un mecanisme per lluitar contra el frau de l’IVA en el sector electrònic, una proposta que fins ara França havia bloquejat.

Avui, la quantitat rebaixada s’especula que sigui la mateixa que fa dos anys. Mentrestant, la discreció sobre el tema impera fins a la seva discussió a Luxemburg el proper 23 d’abril entre els ministres d’exterior europeus.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea