dimarts, 3 d’abril del 2007

La CE vol acabar amb els descartaments de la pesca

La setmana passada vam abordar el problema dels descartaments en el sector pesquer. Si recordem, parlem del fenomen que es dóna quan un vaixell pesquer comprova la pesca. Les captures que no es poden vendre es llencen de nou al mar, però molts pocs d’aquests exemplars aconsegueixen sobreviure. Evitar aquest impacte ambiental i millorar l’eficiència de la pesca és possible, com vol demostrar una nova mesura de la Comissió Europea.

A Europa, la pesca generalment busca uns objectius determinats. Els pescadors saben què volen capturar, i en conseqüència utilitzen els mètodes i les tècniques apropiades. Malgrat tot quan els pescadors recullen la xarxa sovint troben altres peixos i organismes marins barrejats amb els exemplars desitjats. Aquest fet es coneix amb el nom de pesca accessòria.

Tot el que es troba a la xarxa s’ha de seleccionar ràpidament en funció del que es pot vendre. Els descartaments constitueixen els que no es poden comercialitzar i es tornen al mar, on tenen poques probabilitats de sobreviure després del trauma de la captura.

Depenent de l’àrea on operin i del tipus de pesca desitjada, els descartaments suposen entre el 10 i el 60% de les captures, i alguns cops fins i tot més. Això representa un rebuig de recursos inacceptable, una baixa eficiència de la pesca i, sobretot, un impacte en l’ecosistema marí. Per aquests motius la Comissió Europea ha publicat una estratègia per reduir al màxim amb els descartaments. Les opcions són diverses.

Per exemple, és possible disminuir la pesca accessòria aplicant una senzilla modificació en el disseny de les xarxes. Només canviant la forma geomètrica tradicional per una quadriculada es poden fabricar xarxes més selectives. Si a més a més apliquem nous dissenys, com una obertura superior per on escapin els exemplars més joves, o una reixa a la cua de la xarxa per on ho facin els més petits, l’eficàcia s’incrementa encara més. En una prova entre una xarxa convencional i una pensada per a pesca selectiva, s’observa que la pesca accessòria es redueix en més de la meitat.

A Suècia, els pescadors utilitzen un disseny mixt. Quan els animals marins entre per la boca de la xarxa, una barrera encamina els peixos més grans cap a una obertura, mentre que la resta la travessen. Després, al fons de la xarxa els exemplars més petits escapen per la forma quadriculada, quedant atrapats només els animals desitjats. Des de la seva introducció, els descartaments han baixat del 50 al 5%. La mesura de la Comissió Europea vol incentivar als pescadors europeus a utilitzar mètodes i tècniques més selectives com aquestes per preservar el futur de la pesca.

El debat sobre com arribar als objectius continuarà fins a finals de 2007 i les primeres mesures proposades podrien presentar-se el 2008. Aconseguir el compromís de tots els actors implicats és essencial per a l’èxit de la iniciativa.

+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea