divendres, 13 d’abril del 2007

Sinergia del Mar Negre: Acostament de la regió a la UE

Amb l’entrada de Bulgària i Romania, les fronteres de la Unió Europea han arribat fins al Mar Negre. Rússia i Turquia són dos dels països veïns amb més pes a la regió, que també compta amb d’altres països amb qui la Unió té relació. Precisament per tractar les relacions amb els seus veïns, la Unió Europea compta amb l’anomenada Política Europea de Veïnat. Doncs bé, d’ençà de la nova ampliació, la Unió ha decidit impulsar sota aquest paraigües una nova iniciativa de cooperació en aquest territori: La Sinergia del Mar Negre.

Ho explicarem de manera senzilla. L’objectiu és potenciar la cooperació entre la Unió Europea i els països del Mar Negre, i també entre aquests mateixos. Es vol reforçar així els ponts amb aquesta àrea. La promoció de l’estabilitat, de reformes, i desencallar conflictes congelats són altres propòsits de la Sinergia del Mar Negre. Segons l’evolució, s’estudiaria la possibilitat de fer reunions ministerials periòdiques.

En l’actualitat, a més a més del finançament comunitari pels països de la regió costera, ja existeix un programa transfronterer específic de cooperació per estimular activitats d’organitzacions socials.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea