divendres, 20 d’abril del 2007

Els investigadors europeus desenvolupen nous fàrmacs contra la SIDA

La secció a fons d’avui també es fa en part ressò d’una notícia d’actualitat als mitjans de comunicació. Un nou fàrmac s’ha afegit a la llista de medicaments que frenen l’expansió del virus de la SIDA per l’organisme. La notícia és molt positiva, sobretot per un elevat tant per cent de malalts a qui ja no els fa efecte la resta de medicaments disponibles. Però encara avui el món està indefens davant aquesta malaltia, i malgrat disposar d’una posició més privilegiada, Europa no és una excepció.

Frankfurt és la capital de la bonança econòmica d'Alemanya. Però la ciutat també ostenta un dels percentatges més elevats de persones infectades amb el virus de la SIDA al país germànic. Entre aquest país, Suïssa i Àustria es calcula que hi ha unes 90.000 persones infectades, o també per exemple al Regne Unit n'hi ha unes 68.000. Això és poc si es compara amb els 40 milions de persones infectades amb la SIDA arreu del món, però Europa és conscient que no pot baixar la guàrdia per evitar un repunt del nombre d'infeccions.

Davant la SIDA, els metges poden fer poc més apart de controlar el nombre de cèl·lules infectades pel virus T a la sang. El que fa al virus de la SIDA tant perillós és que infecta les cèl·lules del sistema immunitari de l'organisme. A mesura que el nombre d'aquestes cèl·lules baixa, el cos esdevé cada cop més susceptible a les infeccions. Per això el nombre d'anticossos disminueix i el cos no pot protegir-se per si sol.

En l'actualitat els investigadors han desenvolupat medicaments antirretrovirals que actuen per retardar el contagi de la SIDA per les cèl·lules de l'organisme. Les teràpies antisida han combinat fins ara 22 fàrmacs, als que cal sumar el nou medicament presentat a l'Hospital Clínic de Barcelona. Amb tot la voluntat de tots els investigadors és desenvolupar un remei que acabi completament amb el virus.

Hem parlat d’Europa però és obligat mirar més enllà del nostre continent, ja que la SIDA és una autèntica pandèmia global. En tot el planeta hi ha uns 40 milions de persones infectades, la majoria d’elles a l’Àfrica. Davant aquesta malaltia cal estar sempre alerta.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea