dimecres, 18 d’abril del 2007

La nanomedicina permetrà detectar cèl·lules de càncer en un estat molt inicial

La micro i la nanotecnologia estan revolucionant la medicina. Els investigadors europeus estan desenvolupant eines gairebé invisibles amb l’objectiu de detectar abans les malalties i tractar millor els pacients. Al mateix temps la miniaturització d’instruments a escala micro i nano ens augura una vida més segura i neta. Un dels principals centres investigadors està ubicat a Barcelona.

Un nanometre és una mil milionèsima part d’un metre, massa petit per ser vist amb un microscopi de laboratori convencional. És a aquesta escala, al voltant de 100 nanometres o menys, que funcionen les molècules biològiques i les estructures dins de les cèl·lules vives. La nanotecnologia implica la creació i l’ús de materials i mecanismes a mida de molècules i àtoms.

L’aplicació d’aquesta tecnologia a la medicina conforma la nanomedicina, que podríem definir com l’anàlisi, reparació, construcció i control dels sistemes biològics humans a un nivell molecular, fent servir mecanismes construïts i estructurats a escala nano.

A Barcelona, en el Centre Nacional de Microelectrònica a Bellaterra, els investigadors estan desenvolupant microxips que detecten una gran quantitat de substàncies, des de cèl·lules cancerígenes a ingredients químics. El nom del projecte és Biofinger, i la idea revolucionària fer servir forces físiques de mida nano per buscar molècules.

Els comptadors de molècules funcionen de la següent manera: Unes diminutes agulles, cent vegades més fines que un cabell, i equipades amb anticossos que reaccionen a determinades substàncies, les capturen. A mesura que les agulles es tornen més pesades envien el senyal que aporta la informació.

En una sala esterilitzada els investigadors combinen elements microelectrònics amb nanoestructures. El propòsit és desenvolupar un detector portàtil de baix cost. Tenint en compte els tipus d’anticossos que s’utilitzin, el sistema Biofinger podria ser capaç de detectar determinades cèl·lules de càncer en un estat més inicial del que és possible avui dia.

A part de Barcelona, un altre punt d’investigació és l’Institut de Tecnologies Biomèdiques de Fraunhofer, a Alemanya. Aquest segon centre de recerca està desenvolupant la nanotecnologia per millorar les capacitats de diagnòstic.

A més a més, en el projecte Adonis es fan servir nanopartícules d’or per detectar cèl·lules de càncer de pròstata en l’etapa inicial. Dues mostres més de la nanotecnologia en el camp de la medicina que obren nous horitzons.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea