dijous, 5 d’abril del 2007

La CE propugna un ús sostenible i racional dels pesticides

L'ús de pesticides ha de ser sostenible. Aquest és el missatge que la Comissió Europea vol transmetre amb l'anunci de revisar en profunditat el tema dels pesticides a Europa. Ningú discuteix que són útils i vitals per garantir un sector agrícola que subministri aliments segurs. Però sí s'ha de discutir l'ús que se'n fa, dins els límits estrictament necessaris. És una qüestió de coneixement i observació, però també de control i incentius.

Al voltant de 320.000 tones de substàncies pesticides es dispersen en el medi ambient cada any a la Unió Europea, una estampa que ha anat en augment des de 1995. Els herbicides, els fungicides i els insecticides són eines importants pels grangers europeus: Aquests productes els han permès protegir les seves collites de plagues i desastres que solien estar a l'ordre del dia en el passat.

D'ençà de la postguerra l'agricultura europea va apostar en massa a favor dels pesticides amb l'obsessió per la productivitat. En mig segle s'han fet molts passos, i gràcies a la recerca continuada la indústria ha estat capaç d'incrementar l'eficàcia. Els aliments que resulten són més segurs, encara que no sempre és el cas.

Alguns components han demostrat ser particularment perillosos per la salut humana. L'any 1979 es va aprovar la primera d'un seguit de regulacions que prohibien l'ús de determinats components. Avui dia es treballa en dos nivells: Europa ha introduït un sistema d'autorització de substàncies per fabricar pesticides, i ha especificat els nivells màxims residuals permesos pels productes duts al mercat.

Però les mesures encara no són suficients. Dades de l'any 2000 revelen que el 4% dels productes acabats i venuts a Europa superaven els màxims residuals permesos. A més a més, l'eliminació massa eficaç de certs insectes altera l'equilibri de l'ecosistema, i els riscos de contaminació de l'aigua persisteixen.

Per aquestes raons Europa vol disminuir els riscs dels pesticides. És qüestió de reduir-ne l'ús a estrictament el necessari. Les idees estudiades i en alguns casos ja aplicades són prioritzar el cultiu de les espècies que requereixen menys tractaments, estendre de manera més eficaç i gradual les diverses etapes del procés de cultiu, utilitzar els pesticides en base un sistema d'alerta amb indicadors científics, i tenir un equipament de ruixat fiable i ben mantingut.

Anunciant la seva intenció d’acabar amb aquestes grans qüestions, la Comissió Europea també anuncia diferents mesures possibles per reduir l’ús dels pesticides a Europa i disminuir-ne els riscs. La seva intenció és promoure’n un ús sostenible, entenent sostenible abans que res com a racional.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea