dijous, 29 de març del 2007

50 anys de la UE al món

Des de la firma del Tractat de Roma fa 50 anys, la Unió Europea ha interpretat cada cop un paper més destacat en l’escenari internacional. L’esperit de cooperació que va servir per construir l’Europa més unida i prospera que mai ha contemplat la Història, amb l’èxit de cicatritzar les ferides del passat, també és l’esperit amb el que la Unió Europea es presenta des del seu naixement al món.

Els primers passos de la Unió Europea al món coincideixen amb el desmantellament dels imperis europeus, començant el 1957 amb la independència de Ghana. El Tractat de Roma, firmat el mateix any, reconeixia les relacions dels 6 països fundadors amb els seus territoris transoceànics, majoritàriament a l’Àfrica, i es va establir un fons d’ajuda al desenvolupament.

Aquest fons es va fer servir per crear carreteres, hospitals i escoles. Però totes les colònies estaven experimentant canvis, amb l’emancipació o la independència, i nous assumptes apareixien a mesura que els recents països independents establien relacions diplomàtiques amb Europa. Durant els anys 70, la necessitat d’una reformulació va desembocar en un nou acord pel desenvolupament. S’establia el Fons Europeu d’Ajuda al Desenvolupament, i una agència de cooperació.

Paral·lelament, a Europa el mur de Berlín constatava la Guerra Freda, si bé a la banda occidental les mercaderies circulaven lliurament a través de les fronteres. A meitats d’aquesta dècada, Europa també firma un acord amb 46 països caribenys i del Pacífic per substituir el vell model post-colonial de relació per un altre més modern basat en el companyerisme. La Comunitat Europea seguia creixent, amb Irlanda, Regne Unit i Dinamarca com nous membres.

Després de la caiguda del mur de Berlín, per evitar conflictes com el Iugoslàvia, la Unió Europea estableix una Política de Seguretat i Defensa, i en la projecció internacional el 1999 es crea la figura de l’Alt Representat de la Unió Europea. D’ençà efectius militars europeus s’han desplaçat a zones en crisi per coordinar accions humanitàries o de manteniment de la pau entre altres.

El 2007 la Unió Europea compta amb 27 estats membres, molts d’ells provinents de l’ampliació cap a l’est. Avui la Unió és el màxim donant d’ajuda humanitària, compta amb més de 1.000 delegacions a l’estranger i 5.000 professionals que vetllen per la política exterior. Una Europa que facilita el comerç i el desenvolupament, defensa els drets humans i promou els valors democràtics.

La recent aprovada Declaració de Berlín, un document de només dues pàgines, corrobora aquests valors de la Unió Europea en el pla internacional. Citant el text: “Defensem que els conflictes del món es resolguin de manera pacífica i que els éssers humans no siguin víctimes de la guerra, el terrorisme i la violència. La Unió Europea vol promoure en el món la llibertat i el desenvolupament. Volem fer retrocedir la pobresa, la fam i les malalties. Per això seguirem exercint el nostre lideratge.”


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea