divendres, 23 de març del 2007

Més Europa que ahir que però menys que demà

Si poguéssim parlar amb un europeu anterior a la firma del Tractat de Roma, i li expliquéssim com és Europa avui dia, de ben segur que ens tractaria de mentiders, i no el podríem culpar. La desaparició de les guerres entre els estats europeus, de les fronteres entre els seus ciutadans, i l’ús d’una moneda comuna són alguns dels èxits extraordinaris i impensables que la Unió Europea ha aconseguit. Han estat 50 anys plens d’esforços.

Des de temps immemoriables han existit molts intents d’unificar Europa. Però el somni de molts segles va començar a convertir-se en realitat l’any 1951, quan sis països europeus, sobre la base del pla Shuman per una major col·laboració, funden la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer. Sis anys després, aquests mateixos estats signen un dels documents més importants de la història d’Europa: El Tractat de Roma. Per primer cop, els europeus escullen la via pacífica.

Des d’aleshores el procés d’integració europea s’ha desenvolupat en pau. La comunitat va crèixer a 9, 10, 12, fins arribar a 15 estats membres el 1995.

Un altre gran moment de la construcció europea és la caiguda del mur de Berlín. Aquest esdeveniment va brindar l’oportunitat real unificar el continent sencer sobre la mateixa base d’estabilitat i prosperitat, superant, d’una vegada per totes, la llarga ombra del passat.

Un fet històric tan trascendent també va comportar reptes històrics. D’un dia per l’altre, totes les democràcies de l’Europa central i de l’est van canviar la seva visió per complert. El camí a seguir era pactar Europa.

Amb 50 anys el continent europeu ha canviat a millor, i continua canviant. Segurament, si un europeu del futur pogués parlar amb nosaltres, i ens expliqués com és Europa d’aquí 50 anys, de ben segur el tractaríem de mentider, i no ens podria culpar.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea