divendres, 16 de març del 2007

Les oportunitats de la Identificació per Radiofreqüència

Les noves tecnologies entren a les nostres vides sense que ens n’adonem. Des de fa uns temps, per exemple, a les autopistes catalanes es pot utilitzar el Teletac, un aparell que domicilia el pagament dels peatges. O si teniu mascota, sabreu que és obligatori col·locar-li un xip d’identificació. Doncs bé, en ambdós casos la tecnologia que les fa possible és la Identificació per Radiofreqüència, un avenç que cada cop està més present en la vida quotidina dels europeus.

La Identificació per Radiofreqüència són unes targetes identificadores que funcionen sense entrar en contacte amb el sistema de lectura. Les aplicacions més comuns són com a substitució dels codis de barres en els productes i en les targetes magnètiques.

Aquesta tecnologia ofereix moltes oportunitats. Un possible ús és fer la compra amb un carretó equipat amb un monitor que mostra al client informació del producte, com per exemple, el preu, els ingredients i el valor nutricional. A més a més es pot utilitzar per indicar-ne visualment la localització.

També té prestacions per portar l’inventari de magatzems, amb el registre de les mercaderies que es mouen en contenidors o palers d’una nau o d’una indústria a una altra. D’aquesta manera també disminueix el risc de pèrdua de productes. La identificació per Radiofreqüència també es fa servir a la vida diària en aplicacions com pagaments, sistemes bancaris, entrada a recintes o lliuraments a domicili entre altres.

Precisament aquest 15 de març es compleix un any de l’inici del debat sobre la Identificació per Radiofreqüència, impulsat per la Comissió Europea, amb l’objectiu de detectar les oportunitats i els desafiaments que representa la tecnologia. Després d’aquesta etapa, les principals aplicacions d’importància de la tecnologia per Europa, així com un pla de futures accions a nivell europeu, es presenten públicament a la fira tecnològica CEBIT a Hannover.

Els estudis preveuen que el mercat de la Identificació per Radiofreqüència creixi ràpidament els pròxims 10 anys, a més de diversificar-se a altre sectors com l’agricultura o el subministrament. També fa més possible i real les cases i les ciutats intel·ligents.

Malgrat els avantatges que comporta la Identificació per Radiofreqüència, també s’han de reconèixer inconvenients. Alguns fan referència a la pèrdua d’intimitat, mentre que d’altres alerten de la difusió no controlada de dades o la seva possible manipulació. Tot i així també existeixen diferents mètodes per millorar-ne la protecció.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea