dijous, 15 de març del 2007

La CE impulsa iniciatives per incentivar la natalitat i allargar la vida laboral

A partir de l’any 2010 hi haurà més europeus de 60 anys que de 20. En resposta a la baixa taxa de natalitat que recorre Europa, la Unió Europea està impulsant iniciatives a diversos estats membres per abordar d’arrel el problema. Les polítiques endegades són en dues direccions: Propiciar que la gent gran prolongui la seva vida laboral, i donar facilitats perquè els joves tinguin més infants.

La generació del Baby Boom dels anys 60 s’acosta a la tercera edat. Des d’aquella època, la taxa de natalitat s’ha estancat. En conseqüència, Europa s’enfronta amb l’entrada al segle XXI a un repte demogràfic.

El problema afecta a tots els estats membres de la Unió Europea. Perquè es doni el relleu generacional, la taxa de natalitat hauria de ser del 2,1, però l’any 2003 aquesta només era de l’1,5. Si el ritme no augmenta Europa entrarà en dificultats per mantenir la seva competitivitat i finançar les pensions. Segons els experts, aconseguir una taxa de natalitat de l’1,7 seria un índex realista, assequible per la Unió Europea.

Actualment, 4 treballadors paguen la jubilació d’un pensionista, però si es manté la tendència actual, l’any 2050 seran tan sols la meitat. Per aquesta raó la Comissió Europea ha activat les alarmes i impulsa iniciatives que permetin als ciutadans tenir els infants desitjats.

Vladimir Spidla, Comissari europeu de Treball, Afers Socials i Igualtat d’Oportunitats: “Necessitem una idea global, una resposta global. Més important encara, una política que propiciï les famílies amb nens. S’ha de trobar un equilibri millor entre la vida laboral i familiar. Això implica més flexibilitat a la feina, més cura dels infants, però també un concepte de vida en un entorn urbà. Les ciutats seran familiars, o no seran.”

Una altra estadística, en cas de no corregir-se la tendència, indica que les proporcions de població s’invertiran i cada cop seran més accentuades. En aquest sentit, l’any d’inflexió és el 2010, a partir del qual hi haurà més europeus de 60 anys o més que de la franja dels 20.

La gent més gran en edat de jubilació no s’ha de considerar una càrrega. Al contrari, cada cop són més actius i disposen d’un poder adquisitiu més elevat. En definitiva, una població que s’ha tenir seriosament en compte.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea

1 comentari:

Anònim ha dit...

Al meu pare l'han pre-jubilat amb 58 anys. Aquestes són les polítiques per allargar la vida laboral??????