dijous, 22 de març del 2007

La UE actua el 2006 (3a part)

Aquesta setmana la secció l’hem dedicat a una selecció d’accions de la Unió Europea desenvolupades el 2006. Avui és el darrer episodi. Els dies anteriors hem parlat de mesures a favor de consumidors i treballadors, així com del paper de la Unió Europea en l’escenari internacional. La selecció a continuació obre nous àmbits, com són cap on camina política i tecnològicament la Unió Europea.

Bulgària i Romania entren a la UE
La Unió Europea va realitzar el 2006 els retocs finals per l’accés de Bulgària i Romania, una realitat amb l’arribada del 2007. Això ha augmentat el nombre de membres de 25 a 27 estats, i la població fins gairebé el mig bilió de ciutadans.
Després de 15 anys de reformes, els dos països han aconseguit els drets i deures de pertànyer a la Unió. El seu accés és part de l’ampliació històrica cap a l’est, superant finalment les divisions de la Guerra Freda a Europa, i consolidant la pau i l’estabilitat.

Eslovènia adopta l’euro
El 2006 Eslovènia va superar la prova i avui és el 13è país que fa servir l’euro, el primer dels països de l’ampliació de 2004 en fer-ho. Dues terceres parts de la població europea ja fan servir la moneda comuna.
Tots els països de la Unió Europea poden adoptar l’euro si compleixen els requisits acordats per mantenir una economia sana. Dinamarca, Suècia i el Regne Unit han escollit fins a data d’avui no fer-ho, mentre que la majoria de la resta de països sense l’euro ja s’han fixat objectius per adoptar-la.

Primera prova amb èxit del Galileu
Galileu, el sistema de navegació per satèl·lit de la Unió Europea, va rebre els primeres senyals de prova el 2006, provinents d’un satèl·lit experimental en òrbita. Quan sigui operatiu el 2008, Galileu, el major projecte industrial que s’ha fet mai a nivell europeu, donarà assistència de navegació al trànsit de terra, mar i aire a qualsevol lloc del globus. Els seus usuaris, des de conductors a professionals de molts sectors, podran saber amb Galileu la posició o localització exacte d’un objecte estàtic o en moviment amb un marge d’error d’1 metre.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea