dimarts, 6 de març del 2007

El portal de la Unió Europea PLOTEUS recopila les oportunitats per estudiar i treballar a Europa

La Unió Europea és un espai d’oportunitats. Els ciutadans tenim a la nostra disposició molts mecanismes, per exemple, per estudiar en un altre país europeu o realitzar intercanvis. Potser el més complicat de tot és saber com trobar la nostra oportunitat a mida. Un bon recurs és PLOTEUS, el portal de la Unió Europea sobre oportunitats d’aprenentatge en tot l’àmbit europeu, que recopila l’oferta existent.

PLOTEUS té per objectiu ajudar a estudiants, persones que busquen feina, treballadors, pares, orientadors i professors a trobar informació sobre com estudiar a Europa. S'hi pot trobar informació de 30 països europeus, sobre les possibilitats d’aprenentatge al llarg de la vida: Oportunitats de formació, sistemes d’educació, programes d’intercanvi i beques, i tot el que es necessita saber en traslladar-se a viure a l’estranger.

La secció d’oportunitats d’aprenentatge i possibilitats de formació conté múltiples enllaços a pàgines web d’universitats i institucions d’ensenyament superior, bases de dades de centres escolars I formació professional, així com cursos d’educació per adults. També trobem descripcions i explicacions sobre els diferents sistemes educatius dels països europeus, així com els programes d’intercanvi i beques existents i la manera de sol·licitar-les. A més a més dedica un espai a explicar tot el que cal saber en cas de trasllat a un altre país europeu: El cost de la vida, les despeses d’educació, com trobar allotjament, el marc legal i altre informació general dels països europeus.

PLOTEUS va ser concebut com a resposta a les conclusions del Consell Europeu de Lisboa i d’Estocolm de 2000 i 2001 respectivament. El seu propòsit, al igual que el del seu homòleg EURES, és posar en pràctica el dret a la llibertat de moviment dels ciutadans europeus, proporcionant-los la informació necessària.

La tasca d’identificar i classificar aquests recursos informatius la porten a terme els Centres Nacionals de Recursos per a l’Orientació Professional, que formen la xarxa europea, “Euroguidance”.

Convé recalcar que PLOTEUS és un projecte en procés d’elaboració. D’una banda, el servei que actualment està oferint per orientar als usuaris sobre els recursos informatius existents està en continu procés d’actualització i ampliació. D’altra banda, la Comissió Europea i les autoritats nacionals pertanyents estan treballant conjuntament en la definició d’un protocol comú que permeti la interconnexió a nivell europeu de bases de dades nacionals i regionals.


+ info a la web de Mola TV i a la web de PLOTEUS