dimarts, 27 de març del 2007

Els països de l’eurozona emeten una moneda commemorativa del 50 aniversari de la UE

Per commemorar el 50 aniversari de la Unió Europea, tots els països de la zona euro emetran una nova moneda de 2 euros on es representa la “Piazza del Campidoglio”, on fa 50 anys es va signar el Tractat de Roma. És el primer cop que tots els països membres de l’eurozona emeten una moneda per commemorar el mateix esdeveniment.

La moneda que uneix els països europeus els ha unit novament en el 50 aniversari de la Unió Europea. En motiu d’aquesta èpica data de la Unió Europea, els 13 països que actualment conformen la zona euro emetran una moneda commemorativa de 2 euros. És el primer cop que circularà a tota l’eurozona una moneda de 2 euros amb un disseny comú a ambdues cares.

El disseny de la moneda commemorativa manté la cara comuna, idèntica per tots els països, en la qual s’indica en valor i figura un mapa estilitzat d’Europa, mentre que en l’altre es representa el Tractat de Roma amb la imatge d’un llibre obert amb la Piazza del Campidoglio de fons, l’escenari creat per Miguel Àngel que va acollir la firma del document el 27 de març de 1957. Per aquest motiu la moneda de 2 euros que commemora el naixement de la Unió Europea és la primera amb un disseny comú a la cara nacional.

Deixant de banda els detalls de la marca de la fàbrica de la moneda o el gravat del lateral, el país emissor es coneixerà per la traducció de les paraules “Tractat de Roma 50 anys”, a la part superior, i “Europa”, al centre, i per la indicació del nom del país en la part inferior de la moneda. A banda de les llengües oficials de la Unió Europea, la divisa commemorativa també s’emetrà en llatí.

En total, els 13 països de la zona euro faran entrar en circulació prop de 90 milions de monedes commemoratives del 50 aniversari de la Unió Europea. A més a més, Xipre, Hongria i Romania també emetran una moneda en la seva pròpia divisa, amb el mateix disseny, per commemorar l’esdeveniment.

La moneda commemorativa del naixement de la Unió Europea té validesa pràctica, encara que sovint aquestes divises són d’especial interès pels col·leccionistes. I parlem en plural perquè en l’actualitat circulen 21 monedes de 2 euros, apart de les respectives dels països de l’eurozona, que commemoren altres esdeveniments.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea