dimecres, 7 de març del 2007

El mercat únic europeu dóna la benvinguda al sector del gas i l’electricitat

A partir del juliol de 2007, tots els consumidors europeus d’energia, ja sigui per consum industrial o de la llar, seran lliures d’escollir qui els subministra el gas i l’electricitat. El camí per arribar aquest punt ha estat llarg i encara no ha arribat al final.

La creació del mercat únic europeu va deixar de banda el sector de l’energia de la Unió Europea. Conscients que la liberalització del mercat de l’energia és clau per la competitivitat i el benestar d’Europa, la Comissió Europea i els estats membres van decidir afrontar el repte.

Les primeres normatives encaminades a la creació d’un mercat intern de l’energia van començar a aprovar-se. A principis del nou segle, la majoria dels països de la Unió Europea ja havien assumit les noves directives sobre gas i electricitat.

Tot i així, la Comissió Europea considerava que per completar el mercat de l’energia comunitari encara calien mesures més concretes. El nou debat va concloure amb el compromís que el mercat del gas i l’electricitat s’obriria completament en dos terminis: El juliol de 2004 pels consumidors comercials, i tres anys després pel consum de la llar. D’aquesta manera, tant els consumidors per negoci com per consum privat podran escollir qui els subministra la seva energia.

Per aplanar el camí a una política de l’energia comuna, la Comissió Europea proposa una separació més clara entre la producció i la distribució d’energia. A més a més, s’han establert reguladors a cada país per controlar els proveïdors i les companyies de la xarxa.

A la regió belga de Flanders, els mercats del gas i l’electricitat estan plenament oberts a la competència des de l’estiu de 2003. Aquest fet ja permet als seus consumidors industrials i casolans poder escollir qui els subministra gas i electricitat.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea