dimarts, 13 de març del 2007

Eslòvenia es converteix en el 13è país que adopta l’euro

Enguany l’euro, la moneda única europea. compleix 5 anys de la seva entrada en circulació a 12 estats membres de la Unió Europea. Però aquest 2007, l’euro també és significatiu per un altre esdeveniment: Eslovènia s’ha convertit en el primer país en adoptar l’euro des que ho fessin els primers impulsors.

L’exrepública de Iugoslàvia va entrar a la Unió Europea en l’ampliació de l’any 2004. En pocs mesos el país va superar els tràmits per entrar a formar part de l’eurozona. Es va fixar el canvi del tolar, la moneda nacional eslovena, amb l’euro a raó de 239,64 tolars l’euro, així com la data d’entrada en circulació als inicis de 2007.

Durant els mesos previs es van dur a terme campanyes d’informació ciutadana, i durant les dues primeres setmanes del 2007 el tolar i l’euro van conviure en transició, I fins el mes de juny, els preus dels productes han estaran tant en tolars com en euros. En l’actualitat, els ciutadans que encara disposen de l’antiga moneda poden canviar al Banc d’Eslovènia en euros els bitllets sense cap càrrec i sense límit de temps, i les monedes fins l’any 2016.

La història de l’euro comença el gener de 1999, quan 11 països de la Unió Europea, més tard 12, estableixen de manera irrevocable el tipus de conversió entre les seves respectives monedes nacionals i l’euro, i creen una unió monetària amb una única moneda, donant a llum l’euro.

En aquests 12 països (Bèlgica, Alemanya, Grècia, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos Àustria, Portugal i Finlàndia) els bitllets i les monedes van entrar en circulació el gener de 2002.

Tots els països de la Unió Europea poden adoptar l’euro sempre i quan compleixin els criteris acordats per a un bon ritme de l’economia. Dinamarca, Suècia i el Regne Unit en l’actualitat han escollit no sumar-s’hi, mentre que la majoria de la resta de països sense l’euro s’han marcat com a objectiu dates d’entrada.

Eslovènia s’ha convertit en el 13è país de la Unió Europea que adopta l’euro, el primer en fer-ho del grup de l’ampliació de 2004. A data d’avui, dues terceres parts de la població de la Unió Europea conviuen amb la moneda comuna.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea