divendres, 9 de març del 2007

Europa investiga: El Centre de Recerca Conjunta

Sovint topem amb notícies i informacions europees que parlen d’informes, especialistes, investigadors, etc., que en molts casos tenen un pes clau en les decisions polítiques de la Unió Europea. Es tracta de persones sovint anònimes però que desenvolupen un treball de gran responsabilitat.

Un dels organismes que agrupa aquests professionals és el Centre de Recerca Conjunta de la Comissió Europea. Aquest Centre és una organització que proporciona suport científic i tècnic de manera independent a les polítiques de la Unió Europea. L’objectiu principal és ajudar a crear una Europa més segura, neta, saludable i competitiva. En aquest sentit el Centre de Recerca Conjunta idea proves per garantir la qualitat dels aliments i l’eficàcia dels equipaments mèdics, mètodes de control de la contaminació i el desenvolupament de noves tecnologies entre altres accions.

L’organisme està compost per set instituts d’investigació, repartits entre Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Països Baixos i Espanya. Cadascun d’aquests instituts realitza una feina que no només afecta als ciutadans europeus, sinó que busca garantir i millorar-ne la qualitat de vida. Per exemple, l’Institut pel Medi Ambient i la Sostenibilitat té competències sobre el canvi climàtic, però també en la qualitat de l’aire i de l’aigua, els recursos naturals i en les energies renovables.

En total, uns 2700 professionals treballen pel Centre de Recerca Conjunta, incloent un elevat nombre dels científics més capacitats d’Europa. A més a més, també treballa amb més de 2.000 organismes públics i privats, que van des d’autoritats locals fins a universitats, indústries i empreses.

El Centre de Recerca Conjunta disposa d’un pressupost anual d’uns 300 milions d’euros. Part del finançament procedeix de la Comissió Europea, i una altra part pels beneficis de la participació en projectes de col·laboració i contractes per a tercers com poden ser autoritats regionals o industrials. Com hem dit abans, el Centre de Recerca Conjunta és un servei de la Comissió Europea. Com a tal, està desvinculat d’interessos nacionals i privats, un requisit indispensable per dur a terme la seva feina.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea