dijous, 1 de març del 2007

La CE treballa en una nova proposta sobre els combustibles diesels comercials

La Comissió de la Unió Europea farà una nova proposta sobre el dièsel comercial per reduir la distorsió de competència que existeix en el sector del transport per carretera, provocada per les diferències de preu del combustible.

Aquesta distorsió en la competència és conseqüència del fet que els impostos sobre el dièsel varien molt d’un estat membre de la Unió Europea a un altre. Al mateix temps, els camions més grans disposen de dipòsits d’enorme capacitat, permetent-los cobrir entre 1.500 i 3.000 quilòmetres sense proveïr-se. Gràcies a això aquests vehicles poden aprofitar les diferències significatives en obligacions d'impost nacionals sobre gasoil. És el fenomen conegut com el turisme de la benzina.

No és el primer cop que la Comissió Europea vol fer una proposta sobre el dièsel comercial. En l’esborrany de la directiva presentada el juliol de l’any 2002, la Comissió va proposar crear una categoria d’impost separada per al gasoil comercial, amb un nivell únic d’obligació d’impost aplicable. Llavors l’objectiu era el mateix que l’actual: Crear condicions més iguals de competència en el sector del transport per carretera. Paral·lelament, el document volia establir tipus impositius mínims tant per a benzina com per dièsel per a propòsits no comercials. El Parlament Europeu va rebutjar el text i va demanar a la Comissió que presentés una nova proposta que tractés la qüestió de manera més coordinada amb les directives adoptades sobre impostos d'energia.

El sector del transport per carretera s'obre ara plenament a la competència. Tanmateix, les diferències excessives en nivells d'impost sobre el combustible són cada vegada més un obstacle per un millor funcionament del mercat intern.


+ info a la web de Mola TV i a la web del Parlament Europeu

1 comentari:

Anònim ha dit...

O es comença a buscar un combustible alternatiu per al transport, o d'aquí uns quants anys ens quedem sense cotxe! Els científics s'han de posar les piles, i mai millor dit!