dimarts, 20 de març del 2007

La UE actua el 2006 (1a part)

La Unió Europea és menys complicada del que sembla. Gran part de la seva activitat diària està enfocada a les preocupacions de ciutadans, consumidors i treballadors. Les àrees de treball són moltes, però a continuació presentem una selecció d’exemples on la Unió ha treballat al llarg de 2006 per millorar el benestar social i econòmic o protegir el medi ambient, entre altres.

No més enganys en l’alimentació
La Unió Europea va acordar una nova regulació sobre Salut i Alimentació. La mesura ajudarà als consumidors a escollir els aliments més sans i per combatre l’obesitat, ja que obliga que les recomanacions i els valors nutricionals que s’anunciïn en la publicitat o l’etiquetatge de l’aliment siguin certs i basats en fets científics. La mala nutrició és una de les principals causes de desordres o malalties evitables i de l’obesitat. Els estudis demostren que cada any a Europa uns 400.000 menors es tornen obesos o pateixen sobrepès.

Reduint el risc de les substàncies químiques
La Unió Europa va acordar noves normes per fer el procés de fabricació i l’ús de substàncies químiques més segures pels treballadors i consumidors i menys pernicioses pel medi ambient. El nou sistema, conegut com REACH, és un pas endavant radical que omple molts buits. Per exemple, inclou totes les substàncies importades o produïdes a la Unió Europea, fins i tot en petites quantitats. També imposa restriccions a les proves de substàncies químiques amb animals, i contempla que l’ús de les substàncies més nocives requereixin autorització i que es substitueixin progressivament si hi ha alternatives adequades.

La UE actua en regions en crisis
En l’expansió internacional del seu rol, la Unió Europea va enviar tropes el 2006 a la República Democràtica del Congo i al sud del Líban, dues regions d’alt risc. Algunes vegades criticada la per la inhabilitat per respondre a situacions de crisi, la Unió Europea i els seus estats membres van enviar una força militar al Congo per ajudar a mantenir la calma i l’estabilitat durant les eleccions presidencials i parlamentàries, les primeres en més de 40 anys. Els 3.500 efectius desplaçats estaven sota comandament alemany. Seguint la lluita al sud del Líban entre les forces israelianes i elements d’Hezbollah el juliol i l’agost, un nombre d’estats membres liderats per França i Itàlia van contribuir amb 7.500 soldats per reforçar el contingent de les Nacions Unides.

La Comissió Europea va llançar una consulta a tota la Unió per conèixer les preocupacions dels europeus sobre Europa, que es van fer evidents el 2005 amb el refús de la Constitució Europea per part dels votants francesos i dels Països Baixos. Mentre s’esperen els resultats, existeixen diferents instruments per interactuar amb la Unió, com la pàgina web “Debate Europe” o una xarxa amb més de 400 locals d’informació.


+ info a la web de Mola TV i a la web de la Comissió Europea